Onsdagen den 27:e juli packade jag och Julia väskorna för att bege oss till årets O-ringen i Uppsala. Vi nöjde oss med 3-dagar och hade på distans följt de från klubben som deltagit i de två första etapperna. Framför allt dag två var en bra dag för klubben där nästan alla placerade sig bättre än dagen innan. Gun Lindberg går in på en fin 5:e plats i D70 Motion och Kjell Boman blir 10:a i H65 kort.

För mig var det tredje besöket på O-ringen. De två tidigare var 1989 i Östersund och 2011 i Mohed. För Julia var det första riktiga besöket förutom miniknat i Mohed. Fanns viss nervositet inför tre dagar i Lunsen. Hade under våren varit nere och sprungit Uppsala Möte som var en rejäl utmaning kring Tjäderleksbergen i södra Lunsen. Det gick inte fort för mig på den tävlingen men väldigt rakt på kontrollerna. Hoppades det skulle vara en bra förberedelse inför det som väntade.

På väg till starten i etapp 3. Vår första dag.

Följer med Julia till starten på första dagen och skickar iväg henne på Lätt 2,5 km. I lättaste laget för henne men vi siktade mer på att det skulle bli en trevlig första bekantskap med O-ringen än tekniskt utmanande. Hon försvinner glad in i skogen och jag joggar bort till min start. Där möts jag av en glad hälsning från funktionären vid kartorna. Det är Rickard Boman som står där och även om vi inte setts på många år är det ett bekant ansikte. Kul!

Eftersom jag springer öppen klass kan jag kolla kartan innan starten och det ser helt klart överkomligt ut. Mer stigar här i norra Lunsen så även om jag inte kan använda de mellan kontrollerna så finns det något som fångar upp. Ger mig iväg i ganska lugnt tempo men börjar ändå med en liten bom. Följer upptrampade spår, går lite för långt till vänster och landar på fel höjd. Går snabbt att rätta till och sen flyter det på bra några kontroller.

Hugo, Svante och Sixten Flordal diskuterar dagens bana

Ut från kontroll 4 tappar jag riktningen helt. Tanken är att jag bara ska till en stig vid en bäck och det är en sådan bred uppfångare att jag slarvar med kompassen. Kommer ut till stigen och börjar följa den men det stämmer inte. Tror att jag gått över bäcken vid fel ställe och ligger för långt norrut. Egentligen ligger jag på en bra väg men viker av rakt västerut för att komma till den stig (som jag egentligen är på) och kommer ut på ett öppet område. Försöker läsa in mig men får det inte att stämma med något på kartan. Nu är jag verkligen vilse i Lunsen. Problemet är att jag befinner mig på den delen av kartan som jag vikit bort men det vet jag inte än. Är väldigt osäker och bestämmer mig för att fortsätta i samma riktning för att komma till någon stig. Kommer ut på en och följer den för att få något bra riktmärke. Har tur som tar den i rätt riktning mot kontrollen och när den övergår i ren hällmark så vet jag exakt var jag är. Plockar kontrollen och tar sen en säker väg till 6:an för att lugna ner skallen. Det är ett bra val och sen rullar det på in i mål ca. 6 minuter efter Rune Sundström som också kör 3-dagars Svår 3,5 km.

Julia har varit i mål en bra stund och har bara strulat lite med en kontroll. Bra gjort för det är klurigt att följa stigarna när det är så många upptrampade spår i skogen. Jag blir 20:e på etappen och Julia 9:a. Vi är ganska många från klubben den här dagen för bl a familjen Flordals är på plats och springer en dagsetapp. Martin Sundström fortsätter vara stabil i H35 kort med en 9:e plats den här dagen.

Målområdet i Flottsund på etapp 4 och 5

Dag två är det ny arena vid Flottsund. Vi kommer åter dit med bussarna från Ikea parkeringen och det är välordnat med allt runtomkring som tidigare. Den här dagen är det medeldistans och lite kortare. Orienteringen går riktigt bra och när det bara är 3 kontroller kvar inser jag att det finns mycket ork kvar. Hade kanske kunnat gå lite hårdare i skogen men är nöjd som 12:a i mål, samma placering om Julia. Tar in 2 minuter på Rune och det skiljer nu ungefär 4 minuter inför avgörande sista dagen. Träffar efter målgång familjen Nylund (Järfälla OK) som jag inte sett sen ungdomen då jag brukade följa med dem och springa Östgöta 3-dagars. O-ringen är verkligen speciellt med alla möten som blir.

Tredje dagen för mig och Julia och sista dagen av O-ringen så börjar det kännas att man sprungit två dagar innan. Träningsklockan tycker att det är dags för en vilodag men det är inget alternativ. Nu ska vi längre in i Lunsen och det är ganska långt att gå till starten. Följer med Julia till hennes start som är nära min och hon försvinner iväg in i skogen. Värmer upp på väg till min start, hälsar på Rickard som är på plats även denna dag, och drar sen iväg på finalsträckan.

Det börjar bra, har nästan stig hela vägen fram till första. På vägen träffar jag dessutom Julia som är på stämplar sin andra kontroll. Därefter så tappar jag flytet. Det blir många små bommar, är aldrig långt från kontrollerna men missar ändå och får vända om. Det kostar tid och ett tag känns det som jag inte ska få spika någon kontroll. Väljer därför att gå en bit för att få ner pulsen och tillbaka koncentrationen. Det funkar ända till slutet då jag i tröttheten gör ett parallellfel. Tar fel på två steniga områden. Känns slarvigt så här i efterhand.

Målgång för Ingrid Stropp.

Har sedan länge gett upp hoppet om att slå Rune men det visar sig att han strulat till det ordentligt med stigarna i starten och jag är 2 minuter före i totalen. Det är inte bara vi som haft problem den sista dagen så jag slutar 17:e på etappen och 14:e i totalen, Rune placeringen efter. Julia fortsätter stabilt, blir 15:e på etappen och 10:a totalt.

Martin Sundström håller sin 7:e plats i totalen, Kjell Boman klättrar hela veckan och blir 8:a totalt i H65 Kort. I D70 motion klättrar också Ingrid Stropp hela veckan och blir 18:e. David Sundström har strul med benmuskel och kör H21 MTBO istället där han slutar 17:e totalt. Veteranerna Rolf och Gun Lindberg lyckas tyvärr inte genomföra alla fem dagarna med godkänt resultat.

Julia och jag är mycket nöjda när vi beger oss hemåt och nu är målet 5 dagars O-ringen i Åre nästa år.

Dela på Facebook

Upptäck mer från Söderhamns OK

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa