Börja orientera

Välkommen till oss som nybörjare


Kul att du vill veta mer om orientering och hur vi kan hjälpa dig eller dina barn in i sporten som nybörjare.

Orientering är en idrott som ofta ger ett livslångt intresse och nästan garanterar en aktiv och hälsosam livsstil. Det är en sport för alla som älskar vara ute i naturen oberoende av väder, tränar hjärnan lika mycket som kroppen och som alla i familjen kan ha lika stor nytta av.

Läs mer om hur vi tar hand om nybörjare och våra nybörjarkurser i Söderhamn.

Kort om föräldrarollen

Det är en ganska stor tröskel att börja med orientering och våra egna undersökningar visar att fler än hälften av de som går en nybörjarkurs inte är tävlingsaktiva efter två år. Vi arbetar därför aktivt med att förbättra denna siffra.

Det krävs en del engagemang från dig som förälder. Du behöva vara med ditt barn i skogen tills hen kan springa själv, behöva skjutsa till tävlingar och slutligen ha ett litet engagemang i vår klubbverksamhet.

Vi har tagit fram en lathund om konsten att bli en orienteringsförälder. Titta gärna igenom den innan du anmäler ditt barn.

Nybörjare, 7-12 år

Vi rekommenderar att ungdomar i denna ålder börjar med vår nybörjarkurs som startar i mars varje år. Nybörjarkursen pågår under fem veckor och syftar till att ditt barn, med en vuxen som stöd, skall kunna springa en orienteringsbana på lättaste nivå. Under kursen introducerar vi grunderna i orientering. Nybörjarkursen går på kvällstid, måndagar.

Innehåll, nybörjarkurs

  • Karta och karttecken.
  • Riktning och kompass.
  • Orienteringsbanan, kontrollbeskrivningen och planering av en sträcka.
  • Kännedom om hur en orienteringstävling går till.

Intresseanmälan om du missat nybörjarkursen

Om du har ett barn som är 7-12 år och som missat nybörjarkursen går det bra att fylla i en intresseanmälan. Vi bevakar dessa och ger rekommendationer om bästa sättet att börja med sporten utifrån våra och dina förutsättningar. Gör intresseanmälan nedan.

Vår huvudträningstid är torsdagar kl 18.

Ungdomar äldre än 12 år

Om du är 13 år eller äldre har vi ett antal tillfällen då du kan komma och testa på att träna med oss och få information om vår klubb.

Ibland har vi intensiv nybörjarkurs för äldre ungdomar. Dessa sker när vi ser att det finns tillräckligt många som har anmält intresse.

Om du är intresserad av att börja orientera och är 13 år eller äldre kan du fylla i intresseanmälan nedan.

Vår huvudträningstid är torsdagar kl 18.

Äldre nybörjare

Ibland har vi nybörjarkurser för vuxna. Dessa sker när vi ser att det finns tillräckligt många som har anmält intresse.

Om du är förälder till ett barn som är nybörjare finns det goda chanser att lära sig sporten genom att vara med på ditt barns nybörjarkurs.

Om du är intresserad av att börja orientera och är vuxen kan du fylla i intresseanmälan nedan.

Vår huvudträningstid är torsdagar kl 18.

Dela på Facebook