Namn?
– David Sundström

Sysselsättning?
– Universitetslektor i maskinteknik och biomekanik vid Mittuniversitetet.

Familj och bostad?
– Sambo Jannie (OK Pan-Kristianstad), lägenhet i Östersund.

Favoriträtt (klassisk SOK-profil fråga)?
– Stekt ris (särskilt innan tävling).

När började du orientera och vad fick dig att börja?
– Jag började i Söderhamns OKs ungdomsverksamhet hösten 1993. Bror Martin och pappa Rune hade börjat ett par år tidigare så jag var nog nyfiken.

Vilken klass springer du?
– H21 (H35 på veteran-SM)

Målsättning med orienteringen?
– Att bli så bra jag kan och ha kul. Jag har också två mätbara mål: Under 12 poäng på rankinglistan (genomsnitt 6 tävlingar) och under 10 på enskilt lopp.

Bästa orienteringsminnet?
– Det är nog tävlingen Nipstigen den 14 maj 2022. Jag har länge haft svårt att prestera bra på riktig långdistans men denna tävling fick jag in flytet och kunde hålla uppe löpfarten utan att tappa orienteringen. Lite snopet att tappa ledningen på ett litet misstag på slutet men troligen mitt bästa genomförda lopp rent orienteringstekniskt. (David slutade 2:a, 25 sekunder efter segraren i H21, red. anmärkning)

Sämsta orienteringsminnet?
– En sörklubbs på Vikeberget mellan Alfta och Ovanåker, sommaren 2013. Jag snubblade utför i blockterräng och slog i tån, knät och handen. Tån blev blå, knät svällde upp, handflatan blev ett öppet sår och ett finger gick ur led. Jag fick tvätta såren hos en tant längs Myggavägen innan jag linkade tillbaka till målet.

Andra intressen än orientering?
– Ban-, väg- och stiglöpning, längdskidåkning samt fortifikations- och industriteknisk historia.

Du var med i en reklamfilm för Eco logs skogsmaskiner. Hur kom det sig?
– Ja, det var en bra fråga.
Lars Ekengren fick frågan av den Ljusnebaserade film-producenten Pontus Wicksell. Han brukar göra reklamfilmer bl a åt Ecolog och han hade en idé att göra en liknelse mellan en skördares framkomlighet och en orienterare. Lars gav mig uppdraget och sen blev det tre inspelningar under sommaren 2020.

Dela på Facebook

Upptäck mer från Söderhamns OK

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa