Den anrika orienteringstävlingen Faxeträffen avgjordes i helgen i Mohed och skogarna runt Bocksjön. Faxeträffen har anordnats i olika former sen 40-talet och är ett välkänt arrangemang runt om i orienteringssverige.

I år blev det runt 1000 startande fördelat på de tre dagar. Det inleddes med en sprint som kryddades med en labyrintbana. Löparna fick besöka den två gånger innan de kunde spurta i mål. Det var ett uppskattat inslag som fler föreningar funderar på att ta efter.

De två följande dagarna flyttades tävlingsarenan till barnkolonin i Kyrkbyn. Där fick tävlingen celebert besök av elitlöparen Albin Ridefelt från OK Linné som imponerade och vann elitklassen överlägset. Fokus var annars snarare på bredden än på spetsen. Speakern Elin Woxlin konstaterade på söndagen att de under en tid endast pratade för ett tiotal åskådare eftersom alla andra var ute i skogen på sina banor!

Orienteringen kanske inte alltid är den bästa publiksporten men istället låter den alla delta utifrån sina egna förutsättningar. Från nybörjaren till den erfarna rävarna. Från småttingarna som leker sig runt på miniknat till 87-åringen som kämpar sig fram i skogen för att sedan få skjuts från målet till arenan. En sport där generationer möts, där de äldre berättar som svunna tider och nya minnen skapas.

En tävling behöver att ett stor antal funktionärer ställer upp och många eldsjälar i föreningen ser till att allt rullar på i bakgrunden. Glädjande var det därför att Rolf “Budda” Bodin fick pris som årets eldsjäl i samband med tävlingens avslutning. Rolf har under många år med glatt humör sett till att smörja maskineriet på Söderhamns OK så att föreningens aktiva kunnat lägga fokus på träning och tävling.

Söderhamns OK och Ljusne-Ala OK summerar 2022 års Faxeträff med glädje och lämnar över stafettpinnen till Alfta-Ösa OK som 4-6 juni håller Ösaträffen med Ultralång-SM.

Årets eldsjäl 2021, Rolf “Budda” Bodin

Labyrint i Mohed

Elin Woxlin kommenterar årets Faxeträff

Dela på Facebook

Upptäck mer från Söderhamns OK

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa