Vad är det som får 15 000 orienterare att bege sig ut till O-ringen långt in i de Jämtländska skogarna under de bästa semesterveckorna? För att kliva upp tidigt, köa till bussar, vandra kilometervis till starten, sen springa i blöta myrar och stundtals hällande regn innan de åter köar för att komma tillbaka till en camping med duschar utomhus och kallt vatten att diska i. Kanske svårt att förstå men svaret finns nog i samma drivkraft som får många att genomföra ett Vasalopp eller någon annan större fysisk bedrift. Känslan att klara av och uthärda hårda förutsättningar – helt enkelt känna att man lever!

Samtidigt bjöds det en härlig naturupplevelse med etapper uppe på kalfjället där många hade kontroller på uppåt 1000 meters höjd med svindlande utsikt. Sveriges elit fanns på plats och för många var det en chans att komma nära sina idoler. På campingen var det klubbgemenskap där segrar firades och bommar diskuterades i många fall långt in på kvällen kring långbord. Nya bekantskaper knöts och på vissa håll tändes kärlekens låga. Minnen för livet!

De olika etapperna var utspridda med början två dagar i Trillevallen där etappen på kalfjället genomfördes. Efter en vilodag blev det en etapp i Järpen med ett område som mer påminde om Hälsingeterrängen. Avslutningen genomfördes med två etapper i Ånn där det var flackare skog och myrmark. Över lag var det en fysiskt krävande men ganska detaljfattig terräng som ställde krav på god kompassriktning och avståndsbedömning.

Från Söderhamns OK deltog 15 löpare, de flesta alla 5 dagarna. Resultatmässigt står Vilgot Sääfs 4:e plats i H13 på den 4:e etappen ut som ett utropstecken. Vilgot slutade 35:a i totalen.

Nästa års O-ringen blir något helt annat när det genomförs på Smålandskusten med Oskarshamn som huvudort. Vi får se vilka som hittar dit till rundade berghällar och sagolika skogar.

Söderhamns OK deltagare med resultat efter 5 etapper på O-ringen 2023

Placering Namn Klass
15 Julia Tyve D14 Kort
16 Kjell Boman H65 Kort
34 David Sundström H21-2
35 Vilgot Sääf H13
58 Svante Flordal H10
59 Rune Sundström H65 Kort
71 Hugo Flordal H45
81 Johannes Tyve H45 Kort-2
84 Matilda Flordal D12
90 Ellen Flordal D15
108 Sixten Flordal H10

Dela på Facebook

Upptäck mer från Söderhamns OK

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa